"Εμείς οι άνθρωποι του κόσμου τούτου, δυστυχώς είμαστε δούλοι της αμαρτίας, δούλοι των παθών μας και δεν θέλουμε να κατανοήσουμε οτι ο χρόνος της ζωής μας είναι βραχύς, σήμερα είμαστε και αύριο φεύγουμε δια το ταξίδι το αιώνιο και " μακάριοι οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες άρτι "

Τα παιδιά εχουν ανάγκη και κερδίζουν πολλά απο την ακρόαση του Θείου Λόγου


Παιδαγωγική Ανθρωπολογία - Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου


"Ας μη μου πεί κανείς οτι τα παιδιά δεν πρέπει να ασχολούνται με την ακρόαση του θείου λόγου, γιατί θα έπρεπε οχι μόνο να ασχολούνται, αλλά αυτά τα θεία λόγια να είναι η μοναδική τους απασχόληση. Δεν το υποστηρίζω όμως αυτό λόγω της αδυναμίας σας, ούτε τα απομακρύνω απο την μελέτη των μη χριστιανών φιλοσόφων, όπως ακριβώς δεν απομακρύνω και σας απο τις κοσμικές υποθέσεις. Αλλά αξιώνω μια απο τις εφτά ημέρες της εβδομάδας να την αφιερώνουν στον κοινό όλων μας Κύριο. Γιατί αυτή προ παντός η ηλικία, έχει ανάγκη απο τέτοιες ακροάσεις. Επειδή δηλαδή είναι τρυφερή, βρίσκουν αμέσως απήχηση τα θεία λόγια, γιατί η ακρόαση τυπώνεται στο νού τους. όπως ακριβώς μια σφραγίδα στο μαλακό κερί.

Άλλωστε και η ζωή τους τότε αρχίζει να αποκλίνει προς την κακία ή προς την αρετή. Αν λοιπόν απο την αρχή και απο τα πρώτα τους βήματα τα απομακρύνουμε απο την πονηρία και τα χειραγωγήσουμε προς την άριστη οδό, η ευσέβεια θα τους γίνει ένα είδος συνήθειας και φύσεως. Έτσι δεν θα μεταστρέφονται εύκολα με την θέληση τους προς το κακό, γιατί η συνήθεια αυτή θα τα βοηθεί να πράττουν τα καλά έργα. Έτσι θα γίνουν για μας σεβαστότερα απο τους γέροντες, και χρησιμότερα στις δημόσιες υποθέσεις, αφού θα παρουσιάζουν στην νεότητα τους τις αρετές των γεροντοτέρων."

3 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Μακάρι να εφαρμόζοταν και σήμερα τα λόγια του Χρυσοστόμου γιατί είναι πολύ δύσκολα τα παιδια να αποτοξινωθούν απο τις επιδράσεις του φιλικού τους περιβάλοντος.Όμως τα πάντα ξεκινούν απο την οικογένεια και πως θέλουνε να παιδαγωγηθεί το παιδί τους.Εαν η οικογενεια δεν ζεί αγια ζωή τα παιδια δεν πρόκεται ποτέ να ακολουθήσουν τον ενάρετο βίο.Καλό σου απόγευμα.

Ε είπε...

Έτσι είναι.. όλα ξεκινούν απο την οικογένεια.. και άγιοι ομως να μην είναι, αν το παιδί βλέπει στην πράξη οτι αγωνίζονται οι γονείς του για να εφαρμόσουν το θέλημα του Θεού τότε και εκείνο θα τους ακολουθήσει.. καλό απόγευμα.

ΕΙΡΗΝΗ Ζ.Κ Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ είπε...

TA ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ''ΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΣΕΤΕΣ''
ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!

Related Posts with Thumbnails


Με αγάπη...