"Εμείς οι άνθρωποι του κόσμου τούτου, δυστυχώς είμαστε δούλοι της αμαρτίας, δούλοι των παθών μας και δεν θέλουμε να κατανοήσουμε οτι ο χρόνος της ζωής μας είναι βραχύς, σήμερα είμαστε και αύριο φεύγουμε δια το ταξίδι το αιώνιο και " μακάριοι οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες άρτι "

Αγάπη, ο ύμνος του Παραδείσου.

Η τέχνη της Σωτηρίας - Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεϊτου.

" Αγαπητοί μου αδελφοί,


Ο Θεός είναι Αγάπη. ¨Ο μένων εν τη αγάπη, εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ¨, βροντοφωνεί ο απόστολος της αγάπης, Ιωάννης ο Ευαγγελιστής.


Αγάπη : Το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Το φάρμακο που γιατρεύει όλες τις αρρώστιες της ψυχής και του σώματος.

"Ένας άγιος έλεγε: " Κύριε, κάνε με να βοηθήσω κι οχι να με βοηθήσουν. Κάνε με να αγαπήσω, κι οχι να με αγαπήσουν. Κάνε με να κατανοήσω κι οχι να με κατανοήσουν ".

Η αγάπη, όπως την δίδαξε ο Κύριος, όχι παραποιημένη απο τους ανθρώπους, είναι έκφραση της θυσίας. Είναι της καρδιάς καρπός και της προαιρέσεως προσφορά.

Η αγάπη δεν φαίνεται απο το τί δίνεις αλλά απο το πώς το δίνεις.

Αγάπη δεν είναι το άπλωμα του χεριού, αλλα το δόσιμο της καρδιάς.

Άν ξέρεις ο ίδιος να μοιράζεσαι, τότε ξέρεις να αγαπάς, " ιλαρόν γάρ δότην αγαπά ο Θεός" λέγει ο Παύλος.

Ο Θεός αγαπά τον ελεήμονα, που δίνει με προθυμία και χαρούμενο πρόσωπο αλλα και με ελεύθερη γνώμη. Ελεημοσύνη που προσφέρεται " εκ λύπης ή εξ ανάγκης " είναι απαράδεκτη και απόβλητη.

Η ρίζα της ελεημοσύνης βρίσκεται στην καρδιά.

Αρχίζει απο την καρδιά και τελειώνει στο χέρι μας. Η ελεημοσύνη θερμαίνει, όταν υπάρχει η φωτιά της αγάπης. Ελεημοσύνη δίχως αγάπη είναι ψυχρή και καταθλιπτική. Είναι σώμα νεκρό δίχως ήλιο και φώς. Είναι λουλούδι δίχως ομορφιά και ευωδία.

Όταν δίνεις δίχως αγάπη προσβάλλεις. Γιατι ποιά αξία έχει το ωραιότερο και ακριβότερο δώρο, όταν προσφέρεται χωρίς χαμόγελo?

Ο Ιησούς ζήτησε την προσοχή μας στο θέμα της ελεημοσύνης. Κατεδίκασε την επιδεικτική και υπερήφανη ελεημοσύνη. Πόσο και στο σημείο τούτο μας διδάσκουν οι Άγιοι!

Υπέροχη και θαυμαστή έμεινε στην ιστορία η βοήθεια των τριών φτωχών κοριτσιών απο τον Άγιο Νικόλαο, όχι τόσο για το ποσό των χρημάτων - κι αυτό βέβαια ηταν αξιόλογο - αλλά προπάντων για την διακριτικότητα της πράξεως του.

"Δεινόν η πενία ", λέγει ο ιερός Χρυσόστομος. Τυφλώνει κάποτε τον άνθρωπο και κάνει τα μη πρέποντα. Ήτανε κίνδυνος λοιπόν και για τα τρία εκείνα κορίτσια να οδηγηθούν στην διαφθορά. Ο πατέρας τους έφτασε στην απελπισία. Αλλά ο άγιος Νικόλαος γεμάτος αγάπη και διάκριση σπεύδει στην κατάλληλη στιγμή. Λαμβάνει ολα τα μέτρα ώστε η πράξη του να παραμείνει άγνωστη και μυστική απο τους ανθρώπους. Εφαρμόζει το του Κυρίου " Μή γνώτω η αριστερά σου, τί ποιεί η δεξιά σου".

Χωρίς χρονοτριβή παίρνει ενα καλογεμισμένο σακουλάκι με χρυσά νομίσματα κι έρχεται με προφύλαξη, αργά τη νύχτα, ρίχνει το πολύτιμο δέμα απο το παραθυράκι μέσα στο σπίτι και φεύγει γρήγορα.

Ο πατέρας των κοριτσιών δεν πίστευε στα μάτια του. Όταν ο άγιος Νικόλαος πληροφορήθηκε πως ο πατέρας πάντρεψε την πρώτη του κόρη, πήγε και ξανάρριξε αλλο σακουλάκι με χρήματα με τον ίδιο τρόπο. Θερμές ησαν του φτωχού πατέρα οι ευχαριστίες και δοξολογίες στον Πανάγαθο Κύριο. Έτσι πάντρεψε και την δεύτερη.

Ωστόσο πρέπει να μην του διαφύγει ο ευεργέτης. Προαισθάνεται ότι θα ξανάρθει και αναμένει άγρυπνος ώστε μόλις ακούσει θόρυβο που θα προδώσει την παρουσία του, να τρέξει, να τον πιάσει, να δεί ποιός είναι αυτός ο τόσο καλός άνθρωπος, που έσωσε κι αυτόν και τα κορίτσια του. Έτσι κι έγινε. Δεν πέτυχε στην τρίτη μυστική του απόπειρα ο φιλόστοργος και φιλόπτωχος άγιος. Τρέχοντας ο πατέρας τον αναγνώρισε και τον ευχαρίστησε που έσωσε με την πράξη του τρείς ψυχές απο την διαφθορά. Ο Νικόλαος του μίλησε με πολλή αγάπη, δεσμεύοντας τον να μην αναφέρει το γεγονός σε κανέναν.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, ο μέγας και ασύγκριτος της αγάπης εργάτης, μελετούσε πολυ τους βίους των αγίων. Ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε ο βίος του Αγίου Σεραπίωνα του Σιδωνίου, που πολυ τον θαύμαζε. Διηγόταν συχνά το εξής περιστατικό απο την ζωή του.

Κάποτε ο Άγιος Σεραπίων - γνωστός για την ασκητικότητα και ακτημοσύνη του - συνάντησε εναν άνθρωπο πάρα πολύ φτωχό. Τόσο δε ( = μάλιστα ) τον λυπήθηκε ώστε έβγαλε το επανωφόρι του και του το έδωσε. Προχωρώντας πιο πέρα, είδε κάποιον που έτρεμε απο το κρύο. Τί να κάμει? Χωρίς να καθυστερήσει βγάζει και το εσωτερικό του ρούχο και του το προσφέρει. Τότε έμεινε γυμνός κρατώντας στα χέρια του το Ιερόν Ευαγγέλιον. Μόλις τον είδε γυμνό κάποιος γνωστός του τον ερωτά: -Ποιός σε εγύμνωσε Άγιε του Θεού?

- Αυτό εδώ, απάντησε ο Σεραπίων δείχνοντάς του το Ιερόν Ευαγγέλιον.

Δεν άργησε ομως να πουλήσει και αυτό το Ευαγγέλιο, προσφέροντας τα χρήματα σε φτωχούς.
Κάποιος μαθητής του τον ρώτησε: - Πάτερ μου, πού είναι το μικρό Ευαγγέλιο που είχες?
Του απάντησε: - Δεν είπε ο Κύριος " πωλησον σου τα υπάρχοντα και δός πτωχοίς?" Σ΄αυτό κι εγώ πειθάρχησα. Σκέφτηκα πως δεν έπρεπε να λυπηθώ ούτε κι αυτό το βιβλίο, οπου είναι γραμμένα τα παραγγέλματα του Κυρίου, αλλα να το πουλήσω χάριν των φτωχών.

Ένας άνθρωπος του Θεού είπε: " κάθε ψυχή κερδισμένη απο την αγάπη, είναι κιόλας ανταύγεια του Θεού" Η αγάπη έχει φώς και μεταδίδει φώς. Είναι και φωτοφόρος και φωτοδότης. " Ο αγαπών τον αδελφόν αυτού εν τω φωτί μένει"

Όσο πλησιάζεις τον Θεό, τόσο φωτίζεσαι και λάμπεις. Όσο περισσότερο αγαπάς τον Θεό, τόσο περισσότερο αγαπάς τον άνθρωπο. " Είδες τον αδελφό σου? Είδες τον Θεό!" λέει ο αββάς Ισαάκ Ο Σύρος.

Τί ωφελεί στα αλήθεια η κατάκτηση του διαστήματος, άν δεν κατακτήσουμε τους αδελφούς μας με την αγάπη?

Τί ωφελεί η έρευνα και ανακάλυψη νέων γαλαξιών, αν δεν καταφέραμε να βρούμε το "αστέρι" της βηθλεέμ, τον Θεό της αγάπης?

Ποιούς νέους κόσμους περιμένουμε να μας δείξουν τα ραδιοτηλεσκόπια, οταν αγνοούμε την "καινήν εντολήν" της αγάπης?

Χωρίς την αγάπη όλα είναι μάταια, άσχημα κι αποτυχημένα.

"Συμφορά μας χωρίς την αγάπη " αναφωνεί ο άγιος Τύχων του Ζαντόνσκ. Όλα του ανθρώπου τα έργα και τα επιτεύγματα αποκτούν αξία μονάχα με την αγάπη.

Αλλά η αγάπη είναι διάκριση και η διάκριση είναι τέχνη. Άν δεν ξέρεις την τέχνη της αγάπης, δεν ξέρεις να αγαπάς.

Η αγάπη παραβλέπει τις ιδιοτροπίες του αδελφού. Συγχωρεί τα λάθη. Ανέχεται τα ελαττώματα. Υποχωρεί στο πείσμα. Αποφεύγει την κατάκριση. Αγνοεί την ειρωνία. Διαλύει τις καχυποψίες. Αρνείται τις συκοφαντίες. Δεν επικρίνει και δεν διασύρει δημόσια. Σκεπάζει όλες τις ελλείψεις με εναν τρόπο ευγενικό και μεγαλόψυχο. " Η αγάπη τω πλησίον κακόν ουκ εργάζεται, μακροθυμεί, χρηστεύεται.. ού φησιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής.. ου λογίζεται το κακόν" βροντοφωνεί ο Παύλος.

Η αγάπη με την απλότητα και την ειλικρίνεια της δεν ξέρει τι είναι κακό. Είναι αγνή και καθάρια σαν το νερό της κρυστάλλινης λίμνης. Δεν την αναταράσσει κανένα άγριο κύμα κακίας και πονηρίας.

Ο άνθρωπος της αγάπης είναι ο πιο μεγάλος νικητής στον πνευματικό αγώνα. Νικάει με το χαμόγελο και την καλοσύνη. Άν σε άλλες περιπτώσεις η υποχώρηση είναι ήττα, της αγάπης η υποχώρηση είναι νίκη. " Τη φιλανθρωπία νικήσωμεν " λέγει ο Θεολόγος Γρηγόριος.

Είναι ένδοξα της αγάπης τα τρόπαια. Πανάκριβα της φιλανθρωπίας τα στεφάνια. Άλλωστε μην ξεχνάμε οτι κάθε μεγάλη αγάπη είναι σταυρωμένη αγάπη.

Περνάει με διάκριση όλα τα σκαλοπάτια του Γολγοθά. Πονάει όπως Εκείνος πόνεσε επάνω στον σταυρό. Κάθε προσφορά είναι θυσία και κάθε θυσία έχει την αξία της.

"Και ος εαν ποτίσει ενα των μικρών τούτων ποτήριον ψυχρού μόνον εις όνομα μαθητού, αμην λέγω υμίν, ου μη απολέσει τον μισθόν αυτού", λέγει ο Κύριος.

Η αγάπη συμπεριφέρεται με διάκριση και καλοσύνη και στον πεινασμένο και στον διψασμένο και στον ξένο και στον περιφρονημένο και στον φυλακισμένο και " εις πάσαν ψυχήν καταπονουμένην" Και οι φυλακισμένοι είναι αδελφοί μας. Γι αυτό παραγγέλλει ο Αγιος Παύλος " Μιμνήσκεσθε των δεσμίων ως συνδεδεμένοι. Να νιώθουμε δική μας την φυλάκιση τους. Το ίδιο και για το πένθος του αδελφού μας, να το νοιώθουμε δικό μας.

Ο πόνος στον κόσμο είναι τόσο μεγάλος ωστε αν θελήσεις να μαζέψεις τα δάκρυα που χύνονται κάθε μέρα απο τα μάτια των ανθρώπων θα βρεθείς μπροστά στο μεγαλύτερο ποτάμι της γής, είπε κάποιος. Η αγάπη δεν εφαρμόζει μόνο το " χαίρειν μετα χαιρόντων" αλλά και το " κλαίειν μετα κλαιόντων "

Άν κάθε κράτος έχει τον δικό του Εθνικό Ύμνο, έχει και ο Χριστιανισμός τον δικό του Ύμνο, τον Ύμνο της Αγάπης που με τον πιο αριστοτεχνικό τρόπο έχει αποδώσει ο μέγας των εθνών Απόστολος Παύλος στο ΙΓ' κεφάλαιο της Α' προς Κορινθίους επιστολής.
Τούτος ο μελωδικότατος ύμνος ας είναι στα χείλη και στην ψυχή μας. Αμήν. 

10 σχόλια:

Ε.Π είπε...

Προσωπικά πιστεύω οτι η αγάπη προέρχεται απο τον Θεό και υποστηρίζω το λόγο του Γέροντα Εφραίμ, οτι " όσο πλησιάζεις τον Θεό τόσο φωτίζεσαι και λάμπεις..όσο περισσότερο αγαπάς τον Θεό τόσο περισσότερο αγαπάς τον άνθρωπο."..Όταν αγαπάς μέσα απο την αγάπη του Θεού δεν νιώθεις-πιστεύεις οτι είναι μονο μια βιολογική ανάγκη..δεν αγαπάς μόνο για την δική σου ηρεμία και γαλήνη..δεν αγαπάς μόνο τους γονείς, τους συγγενείς τους φίλους τους γνωστούς τους γείτονες την ενορία...Η αγάπη δεν ολοκληρώνεται εδώ. Υπάρχει αγάπη και για τους Αφγανούς, τους Ιρακινούς και τους Παλαιστίνιους που διαμελίζονται καθημερινά από τις βόμβες των εχθρών..για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν με 1 $ την ημέρα.. στα επίσης εκατομμύρια που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.. Η αγάπη η χριστιανική η αληθινή δεν στερεύει για κανέναν.

george-zampiakis είπε...

" όσο πλησιάζεις τον Θεό τόσο φωτίζεσαι και λάμπεις..όσο περισσότερο αγαπάς τον Θεό τόσο περισσότερο αγαπάς τον άνθρωπο.

Αυτός είναι ο τελειος και ασφαλές δρομος προς την αγάπη.Οι αλλοι δρόμοι που εφευρήσκουμε εμεις οι ανθρωποι, δηλαδή οι δρόμοι του υλιστικού ουμανισμού, μόνο στην αγάπη δεν οδηγούν και μόνο στον Θεό δεν φτάνουν αλλά στον...Καλό σου Σ/Κ

Ε.Π είπε...

Ευτυχώς Γιώργο, είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε μέσα απο ποιο δρόμο θέλουμε να φτάσουμε στην τέλεια αγάπη.. Καλό Σ/Κ

ΑΝΘΗ είπε...

Καλησπέρα σας από Αθήνα!

Το ιστολόγιό σας αποπνέει τρυφερότητα και αγάπη. Πολύ όμορφο! Να είστε καλά!
Προσωπικά πιστεύω πως ο ωραιότερος ύμνος αγάπης είναι στη Β επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους: "Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ
καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...." Κι όπως λέει ο Ν. Καρούζος: "....ας μην αφήσουμε την αγάπη να συνωστίζεται με τόσα αισθήματα."
Καλή δύναμη στο έργο σας!

Ε.Π είπε...

Καλησπέρα Ανθή, καλως ήρθες! Χάρηκα που σε είδα στον χώρο μου, να 'περνάς' να ανταλλάζουμε απόψεις! Να είσαι καλά!

ΕΙΡΗΝΗ ΖΚ. Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!!
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΑΠΛΑ ΑΥΤΟ,
ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ ΚΑΛΗ ΜΟΥ!!!!

ΕΙΡΗΝΗ ΖΚ. Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ είπε...

ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ....
ΑΥΤΟ ΤΟ banner ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ;
ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΙΜΑΙ ΑΣΧΕΤΗΚΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΖΗΤΑΩ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΩ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

Ε.Π είπε...

Καλησπέρα Ειρήνη! Το banner, μου το έφτιαξε ενα συγγενικό πρόσωπο, απο οσο μου είπε απο την σελίδα bannermaker.com εχει οδηγίες βήμα - βήμα. Προσπάθησε το και πες μου, αν δεν το καταφέρεις να πάρω περισσότερες πληροφορίες, ok?

ΕΙΡΗΝΗ ΖΚ. Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ είπε...

KAΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ...ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΩ ΧΡΟΝΟ..
ΤΩΡΑ..ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΕΠΑΘΑ...Οπως σου ειπα ειμαι λιγακι ασχετη με ολα αυτα, οτι εχω φτιαξει, το εχω κανει στη ''τυχη'', ειχα βαλει ενα χρωμα ,σαν το δικο σου περιπου στο blog μου, εκανα κατι και τα εκανα μανταρα και το ξαναεβαλα στο προτυπο που ηταν πριν του αλλαξω χρωμα και τωρα δεν μπορω να θυμηθω πως το εκανα να εχει ολο ενα χρωμα, και λεω...μιασ και εχεισ πανω κατω το ιδιο με αυτο που ειχα πριν...
ξερεισ να μου πεις πως να το κανω να εχει χρωμα;
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ

Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΟΥ!

Ε.Π είπε...

Γειά σου Ειρήνη!! Κατ΄αρχήν είναι χαρά μου οταν ξέρω κάτι και μπορώ να βοηθήσω να το κάνω! Λοιπόν, για να αλλάξεις τα χρώματα θα πας ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ --> ΔΙΑΤΑΞΗ --> ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ --> θα τσεκάρεις το ΧΡΩΜΑ ΦΟΝΤΟΥ ΣΕΛΙΔΑΣ με τον κέρσορα - ( με το βελάκι που πατας με το ποντίκι )και εκει επιλέγεις το χρώμα που επιθυμείς για την σελίδα σου και μετά τσεκάρεις το Blog Title Background Color και επιλέγεις πάλι χρώμα για το πάνω μέρος της σελίδας!! SOS Οπωσδήποτε να μην ξεχάσεις να πατήσεις ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ και ΜΕΤΑ προβολή ιστολογίου. Φαίνονται πολλά, αλλα είναι πανεύκολο! Καλή Επιτυχία ! και ο,τι αλλο θέλεις να μου το πείς!!

Related Posts with Thumbnails


Με αγάπη...