"Εμείς οι άνθρωποι του κόσμου τούτου, δυστυχώς είμαστε δούλοι της αμαρτίας, δούλοι των παθών μας και δεν θέλουμε να κατανοήσουμε οτι ο χρόνος της ζωής μας είναι βραχύς, σήμερα είμαστε και αύριο φεύγουμε δια το ταξίδι το αιώνιο και " μακάριοι οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες άρτι "

Πώς θα αποκτήσουμε την ειρήνη στην ψυχή μας.

Όλοι επιθυμούν την ειρήνη μα δεν ξέρουν πως να την αποκτήσουν. Ο Μέγας Παϊσιος κυριεύθηκε απο θυμό και παρακάλεσε τον Κύριο να τον ελευθερώσει απο αυτό το πάθος. Ο Κύριος εμφανίστηκε σ΄αυτόν και του είπε: " Παϊσιε, αν θέλεις να μην οργίζεσαι, μην επιθυμείς τίποτε, μη κρίνεις και μη μισήσεις κανένα και θα έχεις την ειρήνη." Έτσι κάθε άνθρωπος που κάνει το θέλημα του να υποχωρεί έναντι του Θεού και των ανθρώπων, θα είναι πάντα ειρηνικός στην ψυχή. Όποιος όμως αγαπά να κάνει το θέλημα του, αυτός δεν θα έχει ειρήνη.

Ψυχή που παραδόθηκε στο θέλημα του Θεού υποφέρει εύκολα κάθε θλίψη και κάθε ασθένεια, γιατί τον καιρό της ασθένειας παραμένει στη θέα του Θεού και προσεύχεται: " Κύριε, Σύ βλέπεις την ασθένεια μου, Εσύ ξέρεις πόσο αμαρτωλός και αδύνατος είμαι, βοήθησε με να υπομένω και να ευχαριστώ την αγαθότητα Σου". Και ο Κύριος ανακουφίζει τον πόνο και η ψυχή αισθάνεται την εγγύτητα του Θεού και μένει κοντά στον Θεό γεμάτη χαρά και ευγνωμοσύνη.

Αν υποστείς καμιά αποτυχία, σκέψου, " Ο Κύριος βλέπει την καρδιά μου και αν είναι θέλημα Του όλα θα είναι για το καλό το δικό μου και των άλλων". Έτσι η ψυχή σου θα έχει πάντα ειρήνη. Αλλά αν αρχίζει κανείς να παραπονείται " αυτό δεν είναι καλό, εκείνο δεν είναι όπως πρέπει.." τότε ποτέ στην ψυχή του δεν θα υπάρχει ειρήνη, έστω κι αν νηστεύει και προσεύχεται πολύ. 

Οι απόστολοι είχαν παραδοθεί ολοκληρωτικά στο θέλημα του Θεού. Μονάχα έτσι διαφυλάσσεται η ειρήνη. Το ίδιο κι όλοι οι μεγάλοι Άγιοι υπέμειναν όλες τις θλίψεις παραδομένοι στο θέλημα του Θεού.

Ο Κύριος μας αγαπά κι έτσι μπορούμε να μη φοβόμαστε τίποτε , εκτός απο την αμαρτία, γιατί εξαιτίας της αμαρτίας χάνεται η χάρη και χωρίς τη χάρη του Θεού ο εχθρός παρασύρει την ψυχή, όπως παρασύρει ο άνεμος τα ξερά φύλλα ή τον καπνό.

Πρέπει να θυμόμαστε σταθερά πως οι εχθροί έπεσαν απο υπερηφάνεια και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας σπρώξουν στην ίδια πλάνη - και εξαπάτησαν πολλούς. Ο Κύριος όμως είπε : " Μάθετε απ΄εμού την πραότητα και την ταπείνωση και ευρήσετε ανάπαυσιν εις τας ψυχάς υμών".   

" 'Ω ελεήμων Κύριε, δώσε μας την ειρήνη σου, όπως έδωσες ειρήνη στους Αγίους σου Αποστόλους : Ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν " .

Δοξασμένος να είναι ο Κύριος, γιατί μας αγαπά και μας δίνει την ειρήνη Του και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Πώς να διατηρήσουμε την ψυχική ειρήνη μέσα στα σκάνδαλα των ημερών μας?

Κρίνοντας κατα την Γραφή και τον χαρακτήρα του σύγχρονου λαού ζούμε στους έσχατους καιρούς. Εν τούτοις πρέπει να διαφυλάξουμε την ειρήνη της ψυχής γιατί χωρίς αυτή δεν σώζεται κανένας, όπως είπε ο μέγας ευχέτης της ρωσικής γής, ο όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ. Όσο ζούσε ο όσιος, ο Κύριος εφύλαγε την Ρωσσία με τις προσευχές του. Μετά το θάνατο του αναδείχτηκε άλλος στύλος απο τη γή ως τον ουρανό, ο πατήρ Ιωάννης της Κροστάνδης. Ας μιλήσουμε λίγο για αυτόν, γιατί είναι σύγχρονος μας και τον είδαμε κι εμείς να προσεύχεται, ενώ τους άλλους δεν τους είδαμε.

Θυμόμαστε πως μετά την λειτουργία. όταν του έφεραν την άμαξα και πήγαινε να καθήσει τον περικύκλωσε ο λαός ζητώντας την ευλογία του. Και μέσα σε εκείνο τον συνωστισμό η ψυχή του παρέμενε συνεχώς κοντά στον Θεό και δεν σκορπιζόταν , δεν έχανε την ειρήνη της ψυχής. Πώς άραγε το κατόρθωνε?

Το κατόρθωνε γιατί αγαπούσε τον λαό και δεν έπαυε να προσεύχεται για αυτόν: " Κύριε, δώσε την ειρήνη Σου στον λαό Σου. Κύριε δώσε στους δούλους Σου το πνεύμα Σου το Άγιο για να θάλπει τις ψυχές τους με την Αγάπη Σου και να τους οδηγεί σ΄όλη την αλήθεια  και σε κάθε αγαθό ".
" Κύριε θέλω να περιβάλει η ειρήνη Σου όλο τον κόσμο, που τον αγάπησες τόσο πολύ και έδωσες τον Μονογενή Σου Υιό για να σωθεί ο κόσμος δι΄Αυτού." " Κύριε δώσε τους τη χάρη Σου, για να γνωρίσουν με την ειρήνη και την αγάπη και να αγαπήσουν Εσένα και να αναφωνήσουν όπως οι Απόστολοι στο Θαβώρ: Κύριε καλόν εστί ημάς ώδε είναι μετά Σου."

Έτσι, προσευχόμενος συνεχώς για τον λαό, διεφύλασσε την ειρήνη της ψυχής, ενώ εμείς την στερούμαστε, γιατί δεν υπάρχει μέσα μας αγάπη για τον συνάνθρωπο. Οι άγιοι Απόστολοι και όλοι οι άγιοι ποθούσαν την σωτηρία του λαού, και όταν βρίσκονταν ανάμεσα σε ανθρώπους προσεύχονταν διακαώς γι΄αυτούς. Το Άγιο Πνεύμα τους έδινε την δύναμη να αγαπούν τον λαό. 

Και εμείς αν δεν αγαπούμε τον αδελφό, δεν θα έχουμε ειρήνη.

Ας το αναλογισθεί αυτό, κάθε άνθρωπος.

Πηγή: Βιβλίο " Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης "   

6 σχόλια:

ΑΝΘΗ είπε...

Το πρώτο πράγμα που ο αναστημένος Χριστός λέει στους μαθητές του όταν τους συναντά μετά την Ανάσταση, είναι "Εἰρήνη ὐμῖν". Όμως ο Χριστός δεν είναι απλά ο κομιστής της ειρήνης. Είναι ο συνοδοιπόρος κι ο πιστός συμπαραστάτης στη απομάκρυνση των θλίψεων. Εισέρχεται κεκλεισμένων των θυρών, όταν δεν Τον περιμένουμε, όταν νομίζουμε πως δεν μας θυμάται, όταν δεν έχουμε συναίσθηση της ετοιμότητάς μας, όταν ο ορίζοντάς μας συναντά παντού θύρες κεκλεισμένες. Και ο ερχομός Του είναι ερχομός ειρήνης.
Καλό βράδυ!

Γιώργος είπε...

Πολύ όμορφα και σωστά τα λεγει ο άγιος Σιλουανός προσπαθώντας να μας προφηλάξει απο ευσεβιστικά στεγανά.Όλος ο πνευματικό μας αγωνας πρεπει να εστιάζεται πως να αποκτησουμε και πως να διατηρήσουμε την Ειρήνη του Θεού στην ψυχής μας, διότι αν δεν ο καταφερουμε αυτό είναι ματαιος ο αγώνας μας.

Χρόνια Πολλά και καλό απόγευμα.

Ε είπε...

Ανθή μου πράγματι ο Χριστός μας " εισέρχεται κεκλεισμένων των θυρών".. αφου εμείς είμαστε απορροφημένοι σε χίλια δυο ανούσια πράγματα και Τον ζητάμε μόνο οταν βρεθούμε σε έκτακτη ανάγκη..
Καλό βράδυ!

Ε είπε...

Γιώργο οταν αγαπάμε τον πλησίον μας και δικαιολογούμε τα λάθη του και τις αδυναμίες του τότε δεν μπαινουμε στην διαδικασία της κατάκρισης και της σύγχυσης και έτσι στερεώνεται η ειρήνη στην ψυχή μας.. Ας προσπαθούμε λοιπόν να δείχνουμε επιείκεια στον αδελφό μας..
Καλό βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

"Ω ελεήμων Κύριε,δώσε μας την ειρήνη σου,οπως έδωσες και στους Αγίους σου Αποστόλους:Ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν".

Χρόνια Πολλά!
Καλό βράδυ!

Ε είπε...

Ellen μου τι όμορφα που το έγραψες! Έτσι ας παρακαλάμε τον Θεό μας.. κι Εκείνος σαν καλός πατέρας θα μας τη στείλει..!
Καλή σου μέρα!

Related Posts with Thumbnails


Με αγάπη...