"Εμείς οι άνθρωποι του κόσμου τούτου, δυστυχώς είμαστε δούλοι της αμαρτίας, δούλοι των παθών μας και δεν θέλουμε να κατανοήσουμε οτι ο χρόνος της ζωής μας είναι βραχύς, σήμερα είμαστε και αύριο φεύγουμε δια το ταξίδι το αιώνιο και " μακάριοι οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες άρτι "

Θαυμαστή η πραότητα του Χριστού


Παιδαγωγική Ανθρωπολογία - Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Ο Χριστός είναι η προσωποποίηση της πραότητας και της επιείκειας. Όταν οι Ιουδαίοι ισχυρίζονταν με υπερηφάνεια οτι είχαν πατέρα τον Αβραάμ, τους κατηγόρησε με μεγάλη αυστηρότητα ( γιατί τα έργα τους ηταν αντίθετα με το νόμο του Θεού και επομένως δεν έμοιαζαν καθόλου με τα έργα του Πατριάρχη Αβραάμ ). Όταν όμως τον αποκαλούσαν δαιμονισμένο, τους μιλάει με επιείκεια και υποχωρητικότητα, διδάσκοντας μας έτσι, να υπερασπιζόμαστε με θάρρος την αλήθεια και τα δικαιώματα του Θεού, αλλά να παραβλέπουμε τις αδικίες και τις ύβρεις που στρέφονται προσωπικά εναντίον μας. 

" Είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Άν δεν ήμουνα πράος Υιός του Βασιλέως Θεού, δεν θα διάλεγα για μητέρα μου ταπεινή γυναίκα. Άν δεν ήμουν πράος, δεν θα ερχόμουνα να μείνω μαζί σας, Εγώ που δημιούργησα την αόρατη και την ορατή πλάση. Άν δεν ήμουνα πράος δεν θα ανεχόμουνα να σπαργανωθώ, Εγώ που είμαι ο Δημιουργός του χρόνου. Άν δεν ήμουν ταπεινός, δεν θα δεχόμουνα να γεννηθώ σε φτωχή φάτνη, Εγώ που κατέχω τα πλούτη όλου του κόσμου. Άν δεν ήμουνα πράος, δεν θα συζούσα με τα άλογα ζώα, Εγώ που δεν μπορούν να με ιδούν ούτε τα Χερουβίμ. Άν δεν ήμουν πράος δεν θα με έφτυναν τα χείλη των ασεβών, Εμένα που έφτυνα τα μάτια των τυφλών και ανέβλεπαν. Άν δεν ήμουνα πράος, δεν θα ανεχόμουνα τα ραπίσματα των δούλων, Εγώ που χάρισα στους δούλους την ελευθερία. Άν δεν ήμουν πράος, δεν θα άφηνα να με χτυπούν με μαστίγια στην πλάτη μου, για να ελευθερώσω τους αιχμαλώτους. Αλλά γιατί δεν λέω το σπουδαιότερο? Άν δεν ήμουνα πράος, Εγώ που δεν χρωστούσα τίποτε, δεν θα πλήρωνα αντί για τους αμαρτωλούς το χρέος τους, που ήταν τόσο μεγάλο, ωστε απαιτούσε θάνατο. "

Ας μη μας κυριέψει ποτέ ο θυμός. Γιατί ποιός απο εμάς όταν σκεφτεί το μυστικό Δείπνο και τον προδότη Ιούδα να κάθεται δίπλα στο Σωτήρα όλου του κόσμου, και Αυτόν που επρόκειτο να προδοθεί, να διαλέγεται μαζί του με τόση επιείκεια, δεν θα αποβάλει κάθε δηλητήριο θυμού και οργής? 

Πρόσεξε λοιπόν με πόση πραότητα συμπεριφέρεται ο Χριστός απέναντι στον Ιούδα " Ο μεν Υιός του ανθρώπου φεύγει απ΄αυτή την ζωή όπως ακριβώς είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή γι΄Αυτόν, αλλοίμονο όμως στον άνθρωπο εκείνο απο τον οποίο παραδίδεται ο Υιός του ανθρώπου. Θα ήταν προτιμότερο γι΄αυτόν να μην είχε γεννηθεί ο άνθρωπος εκείνος.

Γνωρίζει ο διάβολος τα όπλα του Χριστού, με τα οποία και νικήθηκε. Και ποιά είναι αυτά? Η επιείκεια και η πραότητα. 

Ο Θεός έχει την εξουσία να κάνει όλα όσα θέλει. Αλλά όμως σαν να επρόκειτο να λογοδοτήσει, απολογείται, διδάσκοντας κι εμάς να είμαστε ήμεροι και φιλάνθρωποι. Γιατί, αν ο Κύριος δίνει εξηγήσεις στους δούλους Του, και μάλιστα σε δούλους που Τον έχουν τόσο αδικήσει, πολύ περισσότερο πρέπει να δίνουμε εξηγήσεις εμείς, ο ένας στον άλλο, ακόμα κι αν έχουμε πολύ αδικηθεί.      

8 σχόλια:

ΕΙΡΗΝΗ Ζ.Κ Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ είπε...

ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΜΕΝΑ, ΛΕΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ, ΟΤΙ ΠΡΑΟΣ ΕΙΜΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ...

ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!

george-zampiakis είπε...

Η πραότητα και η ταπείνωση είναι δυο αλληλένδεταις αρετές που όμως όπως και ολες οι αλλές εχουν ενα κοινό διδάσκαλό, τον Ιησού Χριστό και μια και μοναδική μεθοδος διδασκαλίας την σχεση-επικοινωνία μαζί του.Χωρίς αυτήν την μεθοδο είμαστε έρμαια το οποιοδήποτε φιλαυτων επιδιώξεών μας.Ας θυμηθούμε τα λόγια του Χριστού και ας τα εφαρμόσουμε "Χωρίς εμου,ου δυνασθε ποιήτε ουδέν"

Καλό βραδυ

ΑΔΗΣ είπε...

Ο Ιησούς άφησε δίδαγμα και στην πιό απλή του κίνηση.
Η Θεϊκή ηρεμία και πραότητα είναι πράγματι μέρος Της Δικής Του Βασιλείας εφόσον εμείς τον αποστρεφόμαστε.
Στην Πατρίδα μας την Ελλάδα εδώ και αιώνες πολεμούμε και αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε την Ελευθερία μας γιατι μόνον αυτή μας έδωσε κάποτε την δυνατότητα να
φιλοσοφούμε το Θεϊκό και το γήϊνο κάτω απο τα δένδρα στους κάμπους στα βουνά ήρεμοι, γιατι είμασταν όλοι Στρατιώτες και μόνον έτσι αποτρέπαμε τους βαρβάρους.
Σε ένα κόσμο αναρχίας βαρβαρότητος και ανθρωποφάγων μόνον οι Έλληνες είχαν Νόμους Κοινωνία Αξίες Σεβασμό. Γι'αυτό είχαμε και πάλι θα έχουμε Ήρωες και Αγίους.
Κάποτε ο Ιησούς κάλεσε τους Μαθητές Του σε δείπνο.
Σήμερα ο ιούδας, η ρίζα του και ο θεος τους ο βααλ έχει στήσει το δικό τους εναντίον Θεού και Ανθρώπου.
Έχουμε Ελληνική πολεμική ψυχή αλλα Αγγελική πρόθεση.

Ορθοδοξος είπε...

Μακάρι να είχαμε λίγο …

Διαβάτης είπε...

O Κύριος είπε: « Μάθετε απ ’εμού, ότι πράος είμι και ταπεινός τη καρδία »
Τι θαυμάσια Αρετή η πραότητα και η Ειρήνη της καρδιάς !

Ας προσευχόμαστε να ενδυθεί η ψυχή μας με αυτές τις αρετές .

Καλή σου μέρα .

Ε.Π είπε...

@ Σε ευχαριστώ καλή μου Ειρήνη για τις όμορφες ευχές!

Ας είναι για όλους μας παράδειγμα η πραότητα του Χριστού μας!

@ Γιώργο κι εγώ ετσι πιστεύω.. οτι χωρίς την επικοινωνία με τον Θεό μας.. δεν κατορθώνουμε τίποτα..!

@ "Έχουμε Ελληνική πολεμική ψυχή αλλα Αγγελική πρόθεση".. μακάρι Αδη να ισχύει για όλους μας αυτό! πολύ ωραίο!

@ Αγαπητέ ορθόδοξε όλα είναι εφικτά.. όλα είναι ζήτημα θέλησης και προσευχής..

@ "Ας προσευχόμαστε να ενδυθεί η ψυχή μας με αυτές τις αρετές"

.. πολύ ωραίο Διαβάτη..

καλό βράδυ "με αγάπη" σε όλους.

Ανδρέας Κόρκος είπε...

Σας εύχομαι ολόψυχα καλές διακοπές ! η κρίση δεν μας φοβίζει ποιο οικονομικά ! Χαρείτε ακόμα και τον περίπατο στο πεζοδρόμιο έχοντας ένα λίτρο νερό και λίγο πασατέμπο! Φάτε γύρο με σουβλάκι στην ακροθαλασσιά ! Απολαύστε τα πάντα και βάλτε τον εγκέφαλό σας να δουλέψει στην ανεμελιά !
Ανδρέας Κόρκος

Ε.Π είπε...

Καλές διακοπές και σε σένα Ανδρέα, πολύ καλές οι συμβουλές σου!!

Καλό βράδυ

Related Posts with Thumbnails


Με αγάπη...