"Εμείς οι άνθρωποι του κόσμου τούτου, δυστυχώς είμαστε δούλοι της αμαρτίας, δούλοι των παθών μας και δεν θέλουμε να κατανοήσουμε οτι ο χρόνος της ζωής μας είναι βραχύς, σήμερα είμαστε και αύριο φεύγουμε δια το ταξίδι το αιώνιο και " μακάριοι οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες άρτι "

Επιστολή στην κοπέλα που δεν μπορεί να αποφασίσει αν πρέπει να παντρευτεί ή να πάει στο μοναστήρι.

" Εφόσον αμφιταλαντεύεσαι, κόρη, να ξέρεις οτι είσαι περισσότερο για γάμο παρά για μοναστήρι. Για μοναχικό βίο είναι εκείνοι στους οποίους δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο άγιος Σάββας δεν δίσταζε, ούτε η αγία Θεοδώρα, ούτε η αγία Ξένια, ούτε η Ευφημία, ούτε τόσες πολλές άλλες, οι οποίες υπήρξαν πραγματικές καλλιτέχνιδες του μοναχικού βίου. 

Επειδή " ού πάντες χωρούσι τον λόγον τούτον, αλλ΄οις δέδοται. " 

Εσύ λές πως συχνά τα βράδια κάθεσαι μαζί με τη μητέρα σου δίπλα στη φωτιά, και απαριθμείτε λόγους υπέρ και λόγους κατά. Ενώ εγω σου λέω: όσοι λόγοι και να είναι, και πάλι δεν θα αποφασίσουν οι λόγοι σε ποια πλευρά θα γύρεις αλλά η έλξη.

Η αγάπη στέκει πάνω απο όλους τους λόγους.

Και εάν δεν σε οδηγήσει η αγάπη προς τον Χριστό στη μοναχική ησυχία του μοναστηριού, τότε η αγάπη για τον κόσμο θα σε κρατήσει στον κόσμο και θα σε καθοδηγήσει στο γάμο. Όμως και σ΄αυτή την δεύτερη περίπτωση εσυ μπορείς να είσαι ευλογημένη με την ευλογία της Σάρας και της Ραχήλ, μα και της ίδιας της μητέρας σου.

Η μεγάλη αγάπη προς τον Θεό δεν αντέχει τον κόσμο, δεν αγαπά συντροφιές, ζητά την μοναξιά.
Τούτη η αγάπη κίνησε χιλιάδες ψυχές, ώστε να απομακρυνθούν απο τον πλατύ δρόμο του κόσμου στις βουβές ερημιές. Ώστε να συναντηθούν μόνες με τον αγαπητό Κύριο. Ώστε να έχουν μυστική συνάντηση με τον Δημιουργό τους, ο Οποίος είναι όλος αγάπη και κατ΄ όνομα και κατ΄ ουσία. Όμως πριν απ΄όλα, για να αξιωθούν αυτού του οράματος και τούτης της συνάντησης. Οι μοναχοί και οι μοναχές επωμίζονται και την νηστεία και τον κόπο, και την ταπείνωση και την αγρυπνία, και την φτώχεια και την υπακοή και όλες τις άλλες ασκήσεις μόνο και μόνο για να αξιωθούν αυτής της πνευματικής συνάντησης  με τον Κύριο τους.

Και σ΄αυτό τον στενό δρόμο η ψυχή αξιώνεται αυτής της συνάντησης όταν απελευθερωθεί, καθαριστεί και στολιστεί. Απο τί έχει απελευθερωθεί η ψυχή των απομονωμένων? Απο όλους τους γήινους δεσμούς και την μεροληψία. Απο τί να καθαριστεί? Απο κάθε σωματική και γήινη αγάπη, απο την αγάπη για το σώμα, για τους συγγενείς και τους φίλους, για το χωριό τους ή την πόλη, για την περιουσία, τα ενδύματα, τα φαγητά, τα κοσμήματα κλπ.

Με τί η ψυχή να στολιστεί? Μόνο με την αγάπη προς τον Χριστό, η οποία περιέχει μέσα της όλα τα άλλα στολίδια, όλο το μαργαριτάρι της πίστης, όλο τον άργυρο της ελπίδας και όλα τα πολύτιμα πετράδια όλων των άλλων αρετών. 

Το σώμα που νηστεύει εξυπηρετεί τον μοναχό μόνο ως καθαρισμένο και ελαφρύ σκέπασμα τούτου του απέραντου ουράνιου πλούτου.

Έτσι σου γράφω όχι για να σε προσελκύσω στην μοναχική ζωή αλλα περισσότερο να σε αποτρέψω απ΄αυτήν. Επειδή εάν με ταλαντευμένο πνεύμα απομακρυνθείς απο τον κόσμο, η λαχτάρα για τον κόσμο θα δυναμώσει μέσα σου και φοβάμαι θα σε καταβάλει. Και θα είσαι με το σώμα στο μοναστήρι και με την ψυχή στον κόσμο. Και ο κόσμος περισσότερο βασανίζει στον καθρέφτη της ψυχής παρα στην πραγματικότητα.

Να ευχαριστείς τον Θεό που εκτός απο τον στενό δρόμο των μοναχών έδειξε και ένα λίγο πλατύτερο δρόμο προς την σωτηρία και την αιώνια ζωή. Ξεκίνα κόρη αυτόν τον πλατύτερο δρόμο, που αρμόζει περισσότερο στην κλίση σου. Ξεκίνα αυτόν τον δρόμο αλλά και πάλι με φόβο Θεού και εξ ολοκλήρου με εμπιστοσύνη στον Θεό. Αφού να ξέρεις και αυτός ο ευκολότερος δρόμος, δίχως Θεό δεν αντέχεται. 

Η ευλογία του Θεού να είναι μαζί σου

Βιβλίο: Δρόμος δίχως θεό δεν αντέχεται...- Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς    


7 σχόλια:

ΕΙΡΗΝΗ Ζ.Κ Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ είπε...

Ο ΘΕΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΕ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ,
ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ
ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ.

ΟΚΥΡΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑ.

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ!!!

george-zampiakis είπε...

Ο γαμος και ο μοναχικός βιος είναι εξίσου ευλογημένα απο τον Χριστό.Αρκεί ότι διαλέξει ο καθενα μα είναι σοβαρή επιλογή του και ευσυνηδητα, διότι αν δεν συμβεί αυτό θα υπαρχει μεγαλο πρόβλημα και βλεπουμε πολλούς να φευγουν απο τα μοναστήρια ή να βτανουν στο διαζύγιο επιδή δεν αντεχουν τις ευθύνες του γαμου.Ο Θεός να βοηθαει σε όλες τις περιπτώσεις διοτι ο διάβολος αντιμεχεται με μεγαλη σφοδρότητα και τα δυο χριστιανικά πολιτευματα.

Καλό σου βραδυ Ε.Π

ΑΔΗΣ είπε...

Όταν ένας άνθρωπος
χρίζεται του Σχήματος
δίνει τον όρκο οτι
θα ζήσει αυτήν την ζωή
έτσι ωστε μετα θάνατον
να είναι άξιος ωστε να
γίνει ένας Άγγελος.
Είναι απόφαση που μόνον
εάν προσέχεις τα "σημεία"
γύρω σου θα μπορέσεις να
πάρεις την απόφαση ή όχι.

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα Εύα. Πολύ ωραία η ανάρτηση σου! Γιώτης

Ε.Π είπε...

Σας ευχαριστώ Ειρήνη, Γιώργο, Άδη και Γιώτη για τα όμορφα σχόλια σας!!

Καλό βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

και εγώ σε μια τέτοια κατάσταση βρίσκομαι...(17,5 είμαι)..παρακαλώ να εύχεστε να διαλέξω τον πιο κατάλληλο -για εμένα- δρόμο..

Ε είπε...

ευχόμαστε ολόψυχα ο Θεός μας να οδηγήσει τα βήματα σου εκεί που θα αναπαυεται πάντα η ψυχή σου.. και ο μοναχισμός αλλά κ ο έγγαμος βίος μπορούν να βοηθήσουν στην σωτηρία της ψυχής μας..κανενας δρόμος δεν είναι πιο εύκολος ή πιο δύσκολος.. αρκεί ό,τι κάνουμε να είναι απο Αγάπη για τον Χριστό μας κ Κύριο μας.. Μην βιάζεσαι μόνο. Καλό απόγευμα!

Related Posts with Thumbnails


Με αγάπη...