"Εμείς οι άνθρωποι του κόσμου τούτου, δυστυχώς είμαστε δούλοι της αμαρτίας, δούλοι των παθών μας και δεν θέλουμε να κατανοήσουμε οτι ο χρόνος της ζωής μας είναι βραχύς, σήμερα είμαστε και αύριο φεύγουμε δια το ταξίδι το αιώνιο και " μακάριοι οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες άρτι "

Ένας νέος ερωτεύεται..

Ένας χριστιανός νέος ερωτεύεται μια κοπέλα και αρχίζει να την βλέπει συχνά. Επειδή όμως ο νέος αυτός θέλει να κάνει υπακοή στο θέλημα του Θεού, δηλαδή δεν θέλει να έχει σαρκικές σχέσεις με κοπέλες πριν απο τον γάμο του, είναι αποφασισμένος να μην προχωρήσει σε σαρκικές σχέσεις με την κοπέλα του, πρίν απο τον γάμο τους. Το πονηρό πνεύμα όμως, του υποβάλλει τον εξής λογισμό : " εάν δεν φθάσεις σε ολοκληρωμένες σχέσεις με την κοπέλα σου, δεν θα της δείξεις οτι πραγματικά την αγαπάς. Εάν δεν της δοθείς ολοκληρωτικά, και εκείνη σε σένα, δεν θα αποδείξετε ο ένας στον άλλο οτι αγαπιέστε αληθινά."

Ποιά θα πρέπει τωρα να είναι η απάντηση και η στάση του χριστιανού νέου στην πρόκληση και υποβολή αυτού του λογισμού?

Εδω θα συμβεί ένα εκ των δύο: ή ο νέος θα αψηφήσει και θα περιφρονήση την εντολή του Θεού και θα πεισθεί στην προτροπή του πονηρού πνεύματος, οτι δηλαδή μόνο με την ολοκλήρωση των σαρκικών σχέσεων επιτυγχάνεται και αποδεικνύεται η γνήσια αγάπη σε δυο νέους πριν απο τον γάμο, ( χωρίς δηλαδή να είναι απαραίτητη η τέλεση του μυστηρίου του γάμου πρίν αυτές συντελεσθούν ), ή ο νέος αυτός, μένοντας σταθερός στην τήρηση της εντολής του Θεού, δεν αμαρτάνει πρίν απο τον γάμο του, και δεν προχωρεί σε σαρκικές σχέσεις με την κοπέλα του.

Στην πρώτη περίπτωση ο νέος θα υποστεί "πτώση", στην δεύτερη όχι. Στην δεύτερη περίπτωση, ο νέος δεν θα χάσει την υγεία και την χαρά της ψυχής του, που προέρχεται απο την Χάρη του Θεού, ούτε την δυνατότητα να αγαπήσει αληθινά. 

Στην πρώτη περίπτωση, ο νέος θα χάσει την χαρά της ψυχής του που προέρχεται απο την Χάρη του Θεού, και θα έχει μόνο την φυσική χαρά. Επειδή όμως θα αμαρτάνει,η Χάρη του Θεού που έχει απο το Άγιο Βάπτισμα, θα υποχωρεί συνεχώς, θα συστέλλεται μέσα του, χωρίς ο ίδιος να το αντιλαμβάνεται, λόγω της απειρίας του. Η υποχώρηση της χάριτος όμως, σταδιακά θα υποκατασταθεί απο δαιμονική ενέργεια, επειδή το σαρκικό πάθος θα αρχίσει να εδραιώνεται, και επειδή με την διάπραξη της σαρκικής αμαρτίας ο πειρασμός αρχίζει να αποκτά δικαιώματα επάνω στον άνθρωπο. Έτσι ο άπειρος νέος θα αρχίσει να χάνει και την φυσική του χαρά. Θα συμβεί όμως και κατι άλλο. Θα καταστρέψει τον έρωτα, επειδή η πρόοδος στον έρωτα και αυτή εξαρτάται απο την Χάρη του Θεού, απομακρύνοντας έτσι τον εαυτό του όλο και περισσότερο απο την επίτευξη της αληθινής, της γνήσιας αγάπης.

Στην γνήσια αγάπη αυτός ο νέος μπορεί να φτάσει μόνο μετά απο μετάνοια και εδραίωση της σχέσεως του με τον Θεό. Αυτό γίνεται δια της μετανοίας, της εργασίας των εντολών του Θεού και της συμμετοχής στην μυστηριακή ζωή της εκκλησίας.      

Βιβλίο: "Σχέσεις ανδρόγυνου πριν και μετά τον γάμο" - Δαμασκηνού Μοναχού Αγιορείτου.

14 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Σωστα τα λεει ο π.Δαμασκηνός αλλά ποιος τον ακούει.Συνήθως όλοι μας ακούμε το βιολογικό μας ενστικτο και συνευρενόμαστε πριν τον γάμο...και μετα αρχίζουν τα διαφορα προβλήματα απο το τανγκαλάκι διότι του έχουμε δωσει με την πράξη μας δικαίωμα.Ότι έχει ορίσει το Αγιο Πνευμα δια μεσου του ευαγγελίου και τους πατερες της Εκκλησιας σωστα είναι ορισμένο, αλλά επικρατεί συνήθως ο νόμος της σαρκός.
Τωρα αυτός που έχει πέσει σε σαρκικές μίξεις πριν το γαμο για να επανέρθει σε επικοινωνία πάλι
με τον Θεό πρέπει να χύσει πολλά δάκρυα μετανοίας και πολλή χρόνο στην προσευχή να αφιερώσει.


Καλό σου Σ/Κ Ε.Π.

ΑΔΗΣ είπε...

ΕΡΩΤΑΣ = Love (γενικής χρήσεως) = σωματική επαφή.
Αυτή η μετάφραση της αμερικανικης
έννοιας τείνει να παγιωθεί όπως το
μαλμπορο και η κοκακολα
ΕΡΩΤΑΣ = Αγάπη εκ των βάθων, η απόλυτη ονειρική και θεϊκή πνευματική κατάσταση προς αυτά τα οποία αφήνεσαι και επιθυμείς προς
τέρψη της ψυχής σου.
Η Ελληνική έννοια (η ΑΡΧΙΚΗ δηλαδή)
υπάρχει αναλυτικότερα στα λεξικά.

Ε είπε...

Γιώργο η προσευχή είναι το μυστικό για να μην υποκύπτουμε στους πειρασμούς και πρέπει να γίνεται αδιαλλείπτως..
ο Θεός να μας φωτίζει όλους
καλή σου μέρα

Ε είπε...

Άδη πόσο όμορφο είναι, στον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, να έχουμε τόση αγάπη και να νιώθουμε τόσο ερωτευμένοι και πνευματικά δεμένοι μαζί του, και την αγάπη αυτή να την ολοκληρώνουμε ( σωματικά ) με την ευλογία του Θεού,με το μυστήριο του γάμου στην εκκλησία μας.

Πιστεύω οτι έτσι το ζευγάρι θα έχει ολη την ευλογία του Θεού - για τον αγώνα που κάνει - σε ολη την πορεία της ζωής του.

Κάθε μετάφραση αμερικάνικη κλπ δεν προσφέρει τίποτε παραπάνω απο πόνο κ απογοήτευση.

καλό σου απόγευμα

ΑΔΗΣ είπε...

Συμφωνώ αγαπτη Ε.Π. διοτι είμαστε Έλληνες και αντιλαμβανόμαστε το ίδιο, την ίδια έννοια. Αλλα δυστυχώς στην κοινωνία μας επικρατεί οτι οι Έλληνες ήταν παιδεραστές επειδή είχαν "Έρωτα" για την παιδεία. Άρα με την ξενόφερτη παράφραση οι νέοι Έλληνες ασπάζονται αυτήν την άποψη,
με ότι αυτό συνεπάγεατι.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως πιστεύω ότι κανείς δεν αγοράζει χωρίς να δοκιμάσει. Φέτα παίρνεις και δοκιμάζεις, που στο κάτω-κάτω της γραφής αν δε σου αρέσει τη δίνεις στο σκύλο. Τη γυναίκα σου δε θα δοκιμάσεις που θα "πρέπει" να είστε μαζί για μια ζωή; Βέβαια, θα πει κάποιος, αν δεν ταιριάζετε, χωρίστε. Γιατί, όμως, να μπω στη διαδικασία να παντρεύομαι και μετά να χωρίζω; Μένω ελεύθερος κι έχω με την κοπέλα "ελεύθερη" σχέση.

Και κάτι από προσωπική εμπειρία: αυτό που λένε πολλοί ότι με το που κλείνουν τα φώτα, όλες οι γυναίκες είναι ίδιες, είναι απλά μύθος, δεν ισχύει. Πιστεύω ότι ισχύει και με τους άντρες αυτό. Εκτός κι αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τη σεξουαλική επαφή καθόλου, οπότε δε χρειάζεται καν να μπει στη διαδικασία να ερωτευτεί και να ψάξει το ταίρι του. Ας μείνουν απλά φίλοι. Δε χρειάζεται να μπεις στη διαδικασία να ερωτευτείς.

Ηθικό δίδαγμα: με αυτά που λέει εδώ η αγαπητή ΕΠ μείνετε όλοι μόνοι, μην ψάχνετε για σχέση, δεν αξίζει τον κόπο. Πολλά φιλάκια σε όλους και καλή τύχη με τις σχέσεις σας (αν θα τις έχετε του χρόνου)!!!

ΑΔΗΣ είπε...

Ανώνυμος,
δέν νομίζω οτι αυτό λέει η Ε.Π.
Οπωσδήποτε ο καθείς μας έχει ενα
δικό του δίδαγμα να πει. Ποτέ τα
διδάγματα δεν γίνονται κορωνίδα
σε αυτούς που έχουν την δική τους
άποψη.

Γιώργος είπε...

Δεν θελω κανω παρεμβασεις ή να φανώ ο δικηγόρος της ΕΠ αλλά καποιες διευκρινήσεις, δίοτι πιστευω ότι ο καθενας επώνυμος ή ανώνημος μπορεί να εκφραζεται όπως θελει.

Αυτά που προτασει η Ορθόδοξη Εκκλησία ουτε ουτοπικά είναι αλλά ουτε και σε πιεζουμε να τα πραξεις.'Οποιος θελει τα ακολουθεί.
Ως προς το θεμα της εγκρατειας πριν τον γαμο είναι θεμα πίστης και μόνο, καποιους τους ενδιαφερει άλλους όμως τους ξυνίζει.όκαθενας ακολουθεί οτι βουλεται.
Σημερα εχουμε καταντησει το κοινόχρηστο να το ονομάζουμε φυσιολογικό, διότι έτσι μας το έχουν επιβαλει καποιοι.Αυτό που προτασει η Εκκλησία είναι το αγνό και το άγιο, επιδή όμως δεν μπορούμε να το ακολουθήσουμε το σπιλώνουμε και το κατασυκοφαντούμε.Ο καθενας κανει ότι του αρεσει, όλα είναι θεμα πίστης...Αλλά ας δουμε και την άλλη όψη των πραγματων διότι απο την πολή καταχρηση φτασαμε να αποκτησουμε πληθώρα ψυχολογικών προβλημάτων.


Υ.Γ η ΕΠ εκφραζει τις απόψεις της Εκκλησίας και όποιος θελει τις ενστερνίζεται, ας γνωρίζουμε όμως ότι στο τελος ξυρίζουν τον γαμπρό...

Ε είπε...

Καλημέρα φίλε "ανώνυμε", καλως ήρθες στην παρέα μας.
Έχεις δίκιο οτι σήμερα οι περισσότεροι δοκιμάζουν τις σχέσεις τους.. Το θέμα ομως είναι τί κερδίζει κανείς απο αυτή την επιλογή..Πιστεύω οτι μόνο κούραση και απογοήτευση αποκομίζουν..Χάνεται ο σεβασμός προς τον άλλο, αφού ο καθένας γνωρίζει οτι είναι απλά " άλλος ένας στην μακριά λίστα γνωριμιών".. και φυσικά μετά γι΄αυτό τον λόγο πάρα πολλοί επιλέγουν την ελεύθερη σχέση.. γιατί δεν μπορούν να βρούν αυτό το μοναδικό που πραγματικά θέλουν..
Σίγουρα όλοι οι άντρες και όλες οι γυναίκες δεν είναι ίδιοι-ες οταν κλείνουν τα φώτα..Γι΄αυτό και είναι ωραίο να γνωριζόμαστε σιγά σιγά , να δίνουμε χρόνο ο ένας στον άλλο για να δούμε κατα πόσο ταιριάζουμε πρώτα εξωτερικά μετά ψυχικά- πνευματικά και οταν όλα δείχνουν οτι υπάρχει η προοπτική του να περάσεις την ζωή σου μεσα στην αγάπη με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, τότε προχωράς στον γάμο και ολοκληρώνεις την ευτυχία σου με την ευλογία του Θεού.
Πιστεύω ακράδαντα οτι αυτός ο τρόπος γνωριμίας οδηγεί στην πραγματική ευτυχία η οποία θα έχει και διάρκεια..
Όσον αφορά το ηθικό δίδαγμα.. δεν εννοούσα κάτι τέτοιο.. η ζωή είναι διπλά όμορφη οταν την μοιράζεσαι με κάποιον που αγαπάς.. και φυσικά αξίζει να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε τον ένα και μοναδικό που θα μας αγαπήσει και θα τον αγαπήσουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας..

Να είσαι καλά, καλή σου μέρα!

Ε είπε...

Αγαπητοί φίλοι, ¨Αδη και Γιώργο χαίρομαι να διαβάζω κάθε φορά τις απόψεις σας πάνω στα διάφορα θέματα.

Να έχετε ένα όμορφο βράδυ!

ΑΝΘΗ είπε...

Η εγκράτεια είναι ύψιστο αγαθό. Στους καιρούς που ζούμε, καθώς όλα αγοράζονται ή πουλιούνται, κι ενώ το χρήμα έχει γίνει ο θεός της ζωής των περισσοτέρων, ας είμαστε μέσω της προσευχής "κοινωνοῦντες πνεύματι ἀγίῳ". Μπορεί η σύγχρονη τάση να αναφέρεται σε σαρκικές δοκιμές, αλλά η πραγματική κι άδολη αγάπη δεν δοκιμάζεται, παρέχεται και προσφέρεται στο Θεό μέσω του πλησίον.

Ε είπε...

Καλημέρα Ανθή!! πιστεύω οτι για να δώσουμε αυτή την αγάπη στον πλησίον πρέπει πρώτα να αφήσουμε τον Χριστό μας να μπεί στην καρδιά μας κ να την γεμίσει αγάπη..μόνο τότε και εμείς θα μπορέσουμε να την μεταφέρουμε - προσφέρουμε σωστά προς όλους. Συμφωνώ απόλυτα οτι η αγάπη μας προσφέρεται στον Θεό μας μέσω της αγάπης μας για τον συνάνθρωπο μας.. όχι μόνο για την οικογένεια μας αλλα γενικότερα προς όλους.

Σωτήρης είπε...

Χαίρομαι να σας διαβάζω, να βλέπω πως υπάρχουν συνοδοιπόροι που προσεύχονται, αγωνίζονται, και ελπίζουν στον Θεό. Πόσο υπέροχο είναι να περιμένεις για να μπορείς να δεις κάποτε τον δικό σου ανθρώπο σαν δώρο του ίδου του Θεου.

Ε είπε...

Καλημέρα Σωτήρη, καλως ήρθες!

Πράγματι είναι υπέροχο μετά απο πολλή προσευχή, υπομονή κ αγώνα, να βρίσκεις τον δικό σου άνθρωπο και να νιώθεις οτι είναι σαν δώρο του ίδιου του Θεού κ βέβαια κ ο άνθρωπος σου να νοιώθει το ίδιο για σένα!

Βέβαια ο πονηρός δεν μας αφήνει να χαρούμε και πολύ, θέλει να μας βλέπει στεναχωρημένους και μας βάζει συνέχεια εμπόδια και δυσκολίες..θέλει να διαλύσει ο,τι όμορφο και αγνό και γι΄αυτό κάνει τα πάντα για να το καταφέρει..

Είναι στο χέρι μας να αγωνιζόμαστε συνέχεια για την ενίσχυση της αγάπης μας προς τον άνθρωπο μας.

Αυτό βέβαια για να επιτευχθεί απαιτεί ωριμότητα και απο τους δύο και όχι εγωισμούς και απόλυτες συμπεριφορές που πολλές φορές πληγώνουν βαθιά τον άλλο..

Related Posts with Thumbnails


Με αγάπη...