"Εμείς οι άνθρωποι του κόσμου τούτου, δυστυχώς είμαστε δούλοι της αμαρτίας, δούλοι των παθών μας και δεν θέλουμε να κατανοήσουμε οτι ο χρόνος της ζωής μας είναι βραχύς, σήμερα είμαστε και αύριο φεύγουμε δια το ταξίδι το αιώνιο και " μακάριοι οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες άρτι "

Όταν μέσα σε εναν γάμο γεννιέται έρωτας για ενα τρίτο πρόσωπο...

Ερώτηση:  Όταν μέσα σε εναν γάμο γεννιέται έρωτας για ενα τρίτο πρόσωπο δυνατός και καταλυτικός όλων των υπολοίπων συναισθημάτων, πρέπει να διαλύεται ο γάμος ή να συνεχίζει να υπάρχει με υπομονή? Όταν κάποιος νοιώθει έρωτα και αγάπη για κάποιον άλλο δηλ. έχει το αίσθημα αναλήψεως της ευθύνης και για κάποιο πρόσωπο πέρα απο την σύζυγο ή τον σύζυγο, αμαρτάνει? Ποιά είναι εδω η θέση του λόγου του Χριστού, οτι όποιος επεθύμησε γυναίκα  '' ήδη εμοίχευσεν αυτήν εν τη καρδία αυτού?''

Απάντηση:  Όταν μερικές φορές, έρχονται κάποιοι άνθρωποι να μιλήσουμε, και αρχίζουν να λένε μια ιστορία, που μιλάει για κάποια άλλη σχέση, που ήδη έχει αρχίσει να αναφαίνεται, νοιώθω τον πειρασμό να τους πώ: ''Να συνεχίσω εγώ παρακάτω? Να σας πώ εγω αυτό που θέλετε να μου πείτε?'' Κοιτάξτε κάτι, δεν είναι ένα το θέμα εδώ, σ΄αυτήν την περίπτωση. Είναι πολλά τα θέματα. Και είναι σημαντικό, όσο μπορούμε να τα δούμε όλα, ή τα περισσότερα απο τα θέματα αυτά.

Πρώτα- πρώτα ο γάμος είναι μια υπεύθυνη σχέση. Και η ευθύνη κουράζει. Και όταν ξαφνικά, κάποιο άλλο πρόσωπο φαίνεται απο δίπλα, με το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε, να επικοινωνήσουμε, τότε νομίζουμε οτι βρήκαμε τον ιδανικό άνθρωπο που θα θέλαμε.  Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, συνηθίζω να λέω, στον άνθρωπο που μου τα λέει: '' Ξέρεις ποια πρέπει να είναι η τιμωρία σου? Να σε παντρέψω με το πρόσωπο αυτό, το ''ιδανικό'', για να έλθεις, σε λιγότερο απο ένα μήνα, να μου πείς για πόσο ακόμα θα συνεχίσει να είναι ''ιδανικό!''.

Είναι οι συνθήκες της ζωής, που δημιουργούν την εντύπωση, οτι ο άνθρωπος αυτός, ο ''τρίτος'', είναι αυτός που ζητάω. Βέβαια, πολλές φορές αυτό προέρχεται απο το γεγονός, οτι δεν λειτουργεί σωστά ο γάμος. Δεν λειτουργεί, με ποιά έννοια? Με την έννοια οτι ξεχνάμε ο ένας τον άλλο. Είναι οι συνθήκες, είναι τα παιδιά, είναι η δουλειά, είναι ενα σωρό πράγματα. Όμως μέσα σε όλα αυτά, δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε το πρώτο και το κύριο: Αυτό που είναι, και οφείλει να είναι, ο ένας απέναντι στον άλλο.

Πολλές φορές, ενα τρίτο πρόσωπο σημαίνει ενα κενό, που υπάρχει στην σχέση των δυο. Και είναι σημαντικό, εκείνος που νιώθει να εισβάλει στην ζωή του ένα τρίτο πρόσωπο, να ''ψαχτεί'' πιο προσεκτικά. Να δεί ακριβώς τί είναι αυτό το κενό, που πάει να καλύψει ο άλλος. Να διερωτηθεί για μερικά πράγματα... Μερικές φορές κάποια πρόσωπα, πιστεύοντας οτι αυτός είναι ενας ''καινούργιος'', και όπως είπε,΄''καταλυτικός'' έρωτας, διέλυσαν τον γάμο τους τον πρώτο, και ξαναπαντρεύτηκαν, για να περάσουν πάρα πολύ άσχημα στην συνέχεια. Η αγάπη δεν παύει ποτέ να είναι ενας σταυρός. Να είμαστε εξηγημένοι: Η γνησιότητα της αγάπης είναι ο σταυρός. Η χαρά '' δια του σταυρού, έρχεται εν όλω τω κόσμω''. Τί σημαίνει το να αγαπάει κανείς? Μπορεί, αυτό που νιώθει για ένα τρίτο πρόσωπο, τελικά, να μην είναι αγάπη. Χρειάζεται λοιπόν αρκετό ψάξιμο...

Υπάρχει και κάτι ακόμα. Στην ερώτηση, όπως γράφεται, η κατάσταση περιγράφεται πολύ ωραία. Συνήθως όμως, ένας τέτοιος γάμος, έχει και άλλες προϋποθέσεις. Μπορεί να υπάρχουν παιδιά στη μέση. Μπορεί να εμπλέκονται πάρα πολλά πράγματα ακόμα. Δεν είναι ο γάμος, έτσι όπως φαίνεται σ΄αυτό το ερώτημα, σαν μια κατάσταση, στην οποία, ξαφνικά, μπαίνει κάτι άλλο, γιατί στον γάμο μέσα υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα. Το πρώτο που πρέπει πάρα πολύ να ψάξουμε είναι άν όντως αυτό που νιώθουμε είναι γνήσιο. Μήπως δηλαδή πρόκειται για ένα κενό, που έρχεται ένας άλλος να καλύψει. Πρέπει να ερευνήσουμε λιγάκι την σχέση μας, διότι συχνά παραθεωρούμε τον γάμο που κάναμε. 

Ακούω και βλέπω πολλές φορές, συμπεριφορές ανθρώπων διάφορες, ( ασύμβατες με τον γάμο ), και συμπεραίνω οτι, αν ένας γάμος κυλάει έτσι, τότε '' μπάζει'' απο παντού. Αν αυτές τις τρύπες δεν τις κλείσουμε, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να παρουσιασθούν, και ένα, και περισσότερα πρόσωπα στη μέση. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να καταλάβουμε, οτι ο γάμος δεν είναι κάτι που τελειώνει, και γι΄αυτό η αγάπη μέσα στον γάμο πρέπει να συντηρείται, να διαφυλάσσεται. Λέγεται οτι ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα και την αγάπη. Γιατί σκοτώνει? Τί εννοούν αυτοί που το λένε αυτό? Μήπως εννοούν οτι ο γάμος βγάζει στην επιφάνεια αυτό που υπάρχει στο βάθος? Δεν υπήρξαν φαίνεται αυτά (  ο έρωτας δηλ. και η αγάπη.. ) ποτέ σε κάποιο ζευγάρι, και στην πράξη, μέσα στον γάμο δηλαδή, φαίνεται οτι αυτά δεν υπήρξαν. Δεν είναι απλό και μονοσήμαντο το θέμα. 

Αλλά και στην περίπτωση που υπάρχει ενα άλλο πρόσωπο που προκαλεί τόσο εντύπωση, θα έλεγα οτι είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως ο γάμος δεν είναι ενας περίπατος, ούτε η ζωή του ζευγαριού είναι ανθόσπαρτη.. Ο γάμος είναι ο σταυρός που οδηγεί στην ανάσταση ( της ψυχής μας ) Κατά συνέπεια λοιπόν, ναι, θα ψάξει κανείς, κατ΄αρχήν τον εαυτό του, διότι οφείλεις να ερευνήσεις, για να δείς αν φταίς κι εσυ στην υπόθεση. Δεν μπορείς να πετάξεις δηλαδή το πρόσωπο με το οποίο ξεκίνησες μια πορεία, επειδή ξαφνικά, κάποιος άλλος ή άλλη, βρέθηκε στη μέση. 

Ας μην ξεχνάμε οτι υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος, η πραγματικότητα του πειρασμού. Κι αν πειράζεσαι? Πώς δηλαδή αποκλείεις τον πειρασμό? Κι αν όλο αυτό που θεωρείς τόσο καταλυτικό, είναι μία φούσκα, που θα ξεφουσκώσει αύριο?

Γι΄αυτό, ο σταυρός, απο τον οποίο πηγάζει η αγάπη, διδάσκει την υπομονή. Εδώ βέβαια το ερώτημα δεν αναφέρει για τυχόν προβλήματα, που μπορεί να υπήρχαν στην ζωή του ζευγαριού, και τα οποία θα έπρεπε να είχαμε υπόψη μας, πριν απαντήσουμε. Οπότε καταλήγουμε στο ότι με ελευθερία αποφασίζει κανείς, και να σταυρωθεί ακόμα, για να αναστήσει την αληθινή αγάπη.    


Βιβλίο: "Σχέσεις ανδρόγυνου πριν και μετά τον γάμο" - Δαμασκηνού Μοναχού Αγιορείτου.

10 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Αυτό που περιγραφεται σε αυτήν την ανάρτηση είναι δυστυχώς η σημερινή πραγματικότητα.
Πολλές φορες καποιο απο τα δύο πρόσωπα εντός του γαμου αρχίζει και ερωτευεται ενα άλλο προσωπο.Απο αυτή την θεση αρχίζουν και αναπτύσονται τα διαφορα εσωσυζυγικά προβλήματα.Αρχίζουν οι τσακωμοί, καυγαδες γκρίνιες και στο τελος φτανουμε και στην απιστία,έστι διαλύεται ο γαμος.Αν υπαρχουν και παιδια τα πραγματα είναι ακόμα τρις-χειρότερα.
Θα πρεπει να γνωρίζουμε το εξής απαξ και παντρευτικε ενα ζευγάρι, με βαση το τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας,έλαβε την χαρη του Αγίου Πνευματος απο το μυστηριο του γαμου.Αυτή η Χαρις βοηθαει το ζευγαρι πρωτα να είναι πιο αγαπημενο, δευτερον να αντιμετωπίζει τα διαφορα προβλήματα-πειρασμούς με σωφροσύνη και τρίτον εφόσον ακολουθεί την εν Χριστό ζωή να προοδευει πνευματικά.
Όταν όμως αναπτύσεται εξωσυζυγικός ερωτας(έστω και σε μορφή λογισμού) η χαρη του Αγίου Πνευματος φευγει απο το ζευγάρι και τότες τους παραλαμβάνει ο διάβολος.Αυτός τους κανει ρόδινο τον εξωσυζυγικό ερωτα και όταν τους καταβαλει εντελώς τους κανει "ανεμοδαρμένα κύματα".Τα ατομα αυτά που βρησκονται σε αυτήν την κατασταση καταντούν χειρότερα και απο ειδολολάτρες....
Ο Θεός να μας φυλαει απο αυτήν την κατασταση...Γι αυτό όσοι είναι παντρεμένοι ας κανουν υπομονή σε ότι τους συμβαίνει και ο Θεός θα τους αναταμείψει.


Καλό σου βραδυ Ε.Π

Ε είπε...

Γιώργο πολύ σωστά τα λές.. οι παντρεμένοι λόγω των υποχρεώσεων τους παραμελλούν ο ένας τον άλλο.. αφήνουν την σχέση τους στο περιθώριο και ξαφνικά μετά, αν γνωρίσουν κάποιον άλλο τον θεωρούν σαν "τον ιδανικό"..
Χρειάζεται πολύ προσοχή αλλά και προσευχή για να αποφύγουμε αυτές τις παγίδες που προέρχονται απο τον διάβολο ο οποίος θέλει μόνο το κακό μας..
Καλή σου μέρα!

ΕΙΡΗΝΗ Ζ.Κ Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!
Ο Λ.Τ.Θ ΤΟ ΛΕΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ

Ο ΓΑΜΟΣ ΕΝΩΠΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΑΛΗΤΟΣ

ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΕΤΗΤΟΣ ΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣΜΟΟΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΥΝΔΙΝΕΥΕΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΑΙΡΕΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ

ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΕΝΙΩΣΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ-Η;...ΑΥΦΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΔΙΑΘΕΣΕΤΗ ΣΕ ΑΥΤΟΝ-ΗΝ ΠΟΥ ΙΔΗ ΕΧΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΗΝΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΩΡΘΩΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΟΥ

ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ,
ΝΑ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ''ΔΕΝ Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ-ΗΝ''
ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΠΗ , Η ΑΝΟΧΗ , Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ

ο θεοσ να κραταει ολα τα ζευγαρια ενωμενα

ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ!!

Ε είπε...

"Αφού έχεις αγάπη διάθεσε την σε αυτόν που ηδη εχεις δίπλα σου" .. Συμφωνώ ειρήνη μου μαζί σου!

Καλό βράδυ!

ΑΔΗΣ είπε...

Αγαπητοί μου, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Και δυστυχώς μόνον με τα αποτελέσματα ασχολούμαστε και σχεδόν ποτέ με τις αιτίες.
Όταν διαπαιδαγωγείται ένας νέος άνθρωπος γίνεται δέκτης εικόνων γνώσεων και αξιών.
Και αυτό δέν συμβαίνει στο σχολείο αλλα στο ίδιο του το σπίτι. Στην οικογένειά του.
Όταν το παιδί τυπώνει ως ΠΡΩΤΥΠΑ εικόνες μή σεβασμού φασαρίας αντί αγάπης και ομόνιας απο τους γονείς του δύσκολα στην δική του ζωή θα ονειρευτεί να κάνει οικογένεια και εάν ποτέ την κάνει δέν θα μπορεί να την κρατήσει γιατι εκ των
πρωτέρων νομίζει οτι δέν υπάρχει αγάπη και λόγος.
Αρα για να έχουμε έναν άνθρωπο σκεπτόμενο προυποθέτει οι γονείς του να είναι σκεπτόμενοι.
Η σημερινή αδιαφορία η άγνοια και ο εγωισμός των γονέων είναι αποτέλεσμα του προοδευτισμού της
βλακείας. Γιατι όταν θέλεις να καταργήσεις κάτι το αντικαθιστάς με κάτι καλλύτερο ειδάλλως απλώς γκρεμίζεις. Και στο προκείμενο γκρεμίσαμε ότι έκτισαν οι παππούδες μας. Και οι άνθρωποι
τότε μεγαλώναν με την ΤΙΜΗ και τον ΣΕΒΑΣΜΟ, αγαπούσαν την ΑΛΗΘΕΙΑ και τα ΤΕΚΝΑ τους γιατι ήταν κοντά στον ΘΕΟ και ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ.

Ε είπε...

Καλημέρα Άδη,
οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας μπορεί να μην είχαν ολες αυτές τις ανέσεις που έχουμε σχεδόν όλοι σήμερα.. αλλά μέσα απο την στέρηση των υλικών αγαθών και με την πίστη στον Θεό, είχαν την ενότητα, την αλληλοβοήθεια και την αγάπη για την οικογένεια τους και αυτό το "μετέδιδαν" έμπρακτα και στα παιδιά τους..
Αν και οι συνθήκες ζωής ηταν πολύ άσχημες τότε.. εκείνοι αγωνίζονταν για όλα εκείνα τα "πράγματα" που κρατάνε μια οικογένεια δεμένη και αγαπημένη..
Εμείς τι κάνουμε σήμερα..?
Τι είναι αυτό που πράγματικά μας ενδιαφέρει.. αυτό που έχει αξία..?

ΑΔΗΣ είπε...

Στο όνομά του blog σου
θα βρείς αυτό που λείπει.

Ε είπε...

Συμφωνούμε Άδη,
όλα θα ήταν διαφορετικά,
εαν υπήρχε αληθινή αγάπη.

καλό σου βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Πριν 5 μήνες ανακάλυψα κ εγώ την εξωσυζυγικη σχέση του άντρα μου. Βρήκα τα μηνύματα που μιλούσαν στο κινητό. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Το κακό ήταν ότι έβλεπα αυτήν τη γυναίκα να του φέρεται κάπως και του το έλεγα αλλά δεν τα παραδεχόταν. Ώσπου τα ανακάλυψα, πληγώθηκα , έχασα τον εαυτό μου και την ηρεμία μου και ακόμα σήμερα υποψιάζομαι ότι συνεχίζει και φέρεται και σε μένα και στα παιδιά μας σαν να μην τρέχει τίποτα. Δεν ξέρω τι να κάνω να τον τραβήξω από αυτήν την κατάσταση και να σώσω την οικογένεια μας. Πιστεύω ότι προσπαθεί να μη χαλάσει κ την οικογένεια κ να έχει και την άλλη.

Ανώνυμος είπε...

Όσο κι αν έχω 'τρέξει' διαδικτυακά το θέμα, δεν συνάντησα αναφορά για παντρεμένο/η (για 22 χρόνια με 4 παιδιά) ώσπου ανακάλυψε σε τρίτο πρόσωπο, τον έρωτα για μια ζωή, που ήθελε (αλλά δεν πέτυχε στον γάμο που έκανε) και τελικά χώρισε για να είναι μαζί. Με ενδιαφέρει η ψυχολογική παρόρμηση του ατόμου.

Related Posts with Thumbnails


Με αγάπη...