"Εμείς οι άνθρωποι του κόσμου τούτου, δυστυχώς είμαστε δούλοι της αμαρτίας, δούλοι των παθών μας και δεν θέλουμε να κατανοήσουμε οτι ο χρόνος της ζωής μας είναι βραχύς, σήμερα είμαστε και αύριο φεύγουμε δια το ταξίδι το αιώνιο και " μακάριοι οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες άρτι "

Η κακή φιλία γίνεται πρόξενος καταστροφής.





Παιδαγωγική Ανθρωπολογία - Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Μην κρατάς κοντά σου φίλους, που είναι δάσκαλοι βλάβης, μην κρατάς φίλους, που είναι εραστές περισσότερο του φαγητού παρά της φιλίας. Γιατί όλοι οι φίλοι αυτού του είδους, αν θέσεις τέρμα στις απολαύσεις, διαλύουν και την φιλία, ενώ εκείνοι που σε συναναστρέφονται για την αρετή σου, μένουν συνεχώς κοντά σου, υπομένοντας κάθε δύσκολη περίσταση.

Μην επιδιώκουμε τις φιλίες εκείνες απο τις οποίες είναι δυνατόν να κερδίσουμε χρήματα, ή να συμμετάσχουμε σε τραπέζι, ή να επιτύχουμε ανθρώπινη προστασία, αλλά να γυρεύουμε και να κάνουμε φίλους εκείνους που έχουν την δυνατότητα να κατευθύνουν πάντοτε την ψυχή μας, να συμβουλέψουν τα πρέποντα, να μας επιπλήξουν οταν σφάλλουμε, να μας ελέγξουν οταν πλανόμαστε, να μας ανορθώσουν οταν παραγκωνιζόμαστε, και εκείνους που με την συμβουλή και τις προσευχές, μας βοηθούν να πλησιάσουμε τον Θεό.

Τους κακούς, λέγει ο Κύριος, κι οταν ακόμα είναι στενοί φίλοι, να τους απομακρύνουμε απο την φιλία. Γιατί, αν εξακολουθούν να παραμένουν φίλοι, ούτε αυτούς θα κερδίσουμε και τον εαυτό μας θα καταστρέψουμε μαζί τους. Αν όμως τους αποκόψουμε, τουλάχιστον θα καρπωθούμε τη δική μας σωτηρία. 

Αν δεν βλάπτουν καθόλου την ευσέβεια μας, ας προσελκύουμε και ας φέρνουμε κοντά μας τους φίλους. Αν όμως ούτε αυτούς ωφελούμε, ούτε τον εαυτό μας, τότε να φροντίσουμε να αποφύγουμε αυτέ τις φιλίες που μας παρασύρουν στη ζωή της ασέβειας, ακόμα κι αν φίλοι μας είναι οι γονείς μας.

Να τις αποφεύγουμε, χωρίς ομως να δημιουργούμε συγκρούσεις, ούτε να ερχόμαστε σε αναμέτρηση.

10 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Πόσο σοφά τα λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος.Πόσοι από εμάς διαλέγουμε φίλους που να μας κολακεύουν και να τονίζουν την φιλαυτία μας;Όμως αν έχουμε ένα φίλο δίπλα μας που θα μας τονίζει τις αδυναμίες μας και να μας προτρέπει στον καλό αγώνα.Ο καλός φίλος είναι πάντα καλύτερος και από τους συγγενείς μας,διότι τους πρώτους τους διαλέγουμε ενώ τους άλλους τους ανεχόμαστε.

Καλή σου μέρα.

ΕΙΡΗΝΗ Ζ.Κ Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ είπε...

Χ.Α
Πολυ καλα τα λεει ο Ιερός Χρυσόστομος.
Θυμηθηκα κατι....
Φιλος ,λεει, ειναι εκεινος που γνωριζει τα ΠΑΝΤΑ για σενα και εξακολουθει να σε κανει παρεα ....

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!

ΑΝΘΗ είπε...

Η φιλία είναι ανεκτίμητος θησαυρός για τον καθένα μας! Αν όμως κρύβεις ένα φίδι στον κόρφο σου, δεν έχει αξία αυτού του είδους η λυκοφιλία. Πραγματικά, η κακή φιλία γίνεται πρόξενος καταστροφής, καθώς εγκλωβίζει και κυρίως αποπροσανατολίζει τον άνθρωπο! Αντίθετα, οι καλοί φίλοι λειτουργούν ως πρότυπο, κάνοντας την καρδιά μας ν' ανθίζει. Άλλωστε, "Ό, τι επαναλαμβάνουμε, μας καθορίζει(Αριστοτέλης)"!
Καλή σου μέρα!

Ανώνυμος είπε...

Θα ευχαριστήσω Τον Κύριο μας ,που μου άνοιξε τα μάτια να δώ τι εστί "λυκοφιλία"μιας και την έζησα στο πετσί μου μέχρι να το καταλάβω.

Καλή σας μέρα !

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Οι φίλοι στην ζωή μας πρέπει να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού! Οπως λέει και ένα γνωμικό, ένας φίλος είναι αρκετός, δύο είναι πολλοί, τρείς είναι σχεδόν αδύνατον!!

Ε είπε...

Έτσι είναι Γιώργο, καλή μέρα και σε σένα

Ε είπε...

Ναι, Ειρήνη μου, οι καλοί φίλοι μας αγαπούν με τα προτερήματα αλλά και με τα ελαττώματα μας..

Ε είπε...

...Κάνοντας την καρδιά μας να ανθίζει..! Τέλειο Ανθή!

Ε είπε...

Ellen μου, ο θεός να μας φωτίζει..και να μας καθοδηγεί!

Ε είπε...

Καλως ήρθες Εύη! πολυ καλό το γνωμικό!

Related Posts with Thumbnails


Με αγάπη...